Przepis: Omlet bananowo-budyniowy
Omlet na słodko ? Czemu nie ! Świetny zarówno na śniadanie jak i przed/po treningu. Siła węglowodanów wręcz wylewa się z niego, grzech nie spróbować !
Omlet zainspirowany kulinarnymi poczynaniami bloga Vanilla Plan, gdzie znajdziecie mnóstwo świetnych przepisów przydatnych na każdą okazję:
vanillaplan.blogspot.com
Nie byłbym sobą gdybym nie wprowadził kilka własnych poprawek. Oczywiście, można listę składników dobrać do własnych preferencji, należy tylko wtedy wprowadzić odpowiednie poprawki w rozpisce makro.
Składniki
Omlet:
- Jaja kurze L: 2 szt
- Banan: 1 szt
- Budyń waniliowy: 1 szt (40 g)
- Płatki owsiane górskie: 30 g
- Kakao: 1 łyżeczka (5 g) - opcjonalnie 😏
- Ksylitol: 1 łyżeczka (5 g)
Polewa & Dekoracja:
- Banan: 1 szt
- Maliny: 50 g
Sposób przygotowania
Banan rozdrabniamy przy pomocy widelca/blendera, następnie łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Gotową masę przelewamy na patelnie i opiekamy omlet z obydwóch stron pod przykryciem. W między czasie przygotowujemy polewę. 1/2 banana rozdrabniamy razem z 1/2 porcji malin, rozdrabniamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałą połówkę banana kroimy w plastry. Gotowy omlet dekorujemy przygotowanym musem oraz pokrojonymi kawałkami banana wraz z pozostałą częścią malin.
Malinowy mus to strzał w dziesiątkę! Dziękuję za bardzo miłą wzmiankę! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również za inspiracje :)
Usuń