Przepis: Omlet bananowo-budyniowy


Omlet na słodko ? Czemu nie ! Świetny zarówno na śniadanie jak i przed/po treningu. Siła węglowodanów wręcz wylewa się z niego, grzech nie spróbować !


Omlet zainspirowany kulinarnymi poczynaniami bloga Vanilla Plan, gdzie znajdziecie mnóstwo świetnych przepisów przydatnych na każdą okazję: 

vanillaplan.blogspot.com


Nie byłbym sobą gdybym nie wprowadził kilka własnych poprawek. Oczywiście, można listę składników dobrać do własnych preferencji, należy tylko wtedy wprowadzić odpowiednie poprawki w rozpisce makro.


Składniki

Omlet:
  • Jaja kurze L: 2 szt
  • Banan: 1 szt
  • Budyń waniliowy: 1 szt (40 g)
  • Płatki owsiane górskie: 30 g
  • Kakao: 1 łyżeczka (5 g) - opcjonalnie 😏
  • Ksylitol: 1 łyżeczka (5 g)
Polewa & Dekoracja:
  • Banan: 1 szt
  • Maliny: 50 g


Sposób przygotowania

Banan rozdrabniamy przy pomocy widelca/blendera, następnie łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Gotową masę przelewamy na patelnie i opiekamy omlet z obydwóch stron pod przykryciem. W między czasie przygotowujemy polewę. 1/2 banana rozdrabniamy razem z 1/2 porcji malin, rozdrabniamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałą połówkę banana kroimy w plastry. Gotowy omlet dekorujemy przygotowanym musem oraz pokrojonymi kawałkami banana wraz z pozostałą częścią malin.


Tabelka makroskładników




Smacznego

2 komentarze:

  1. Malinowy mus to strzał w dziesiątkę! Dziękuję za bardzo miłą wzmiankę! :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.